Paluu

Kyläsaaren palokunnantalon tulipalo vuonna 1978

Paluu

 
 

 Kokemäensaaren Vapaaehtoinen Palokunta perustettiin 14.01.1894. Ja 10.11.1895 kyläläiset päättivät rakentaa palokunnalle kokous- ja kalustorakennuksen. 05.06.1896 uudella talolla pidettiin ensimmäiset iltamat. Talo paloi vuonna 1978.

01.05.1917 palokunnantalo tuli venäläisten sotilaiden majoitustilaksi

20.10.1920 palokunnantalon toiseksi haltijaksi tuli Nuorisoseura
Kyläsaaren seurojentalo - eli entinen palokunnantalo - paloi vuonna 1978. Kaikki nämä kuvat ovat tästä seurojentalon palosta. Kuvat ovat Harri Salmisen arkistosta.
Nettisivujen ylläpitäjänä minä - Jorma Liiho - olin yhtenä soittamassa palokunnan palopaikalle. Olin lisäksi yhtenä pelastamassa naapurissa olevaa Tontin taloa syttymästä tuleen. Tontin talon päätymaalit jo sulivat karrelle. Lisäksi kannoimme heiltä jo huonekaluja ulos, koska toisenkin talon syttyminen oli hyvin lähellä.
 Vahvoja liekkejä. Sankkaa savua.
 
Mutta kaikki päättyy aikanaan. Palon jälkeen talon rääppeet purettiin hyvin nopeasti. Nyt tällä paikalla on koulun parkkipaikka.
Palokunnantalolla pidettiin aikoinaan tansseja. Pääsalissa oli myös näyttämö, joka oli monen tapahtuman keskipiste. Talo lämmitettiin puu-uuneilla ja näitä uuneja oli joka huoneessa. Palo syttyi kuitenkin palokunnan naapurissa olevasta suulista ja levisi sieltä palokuntataloon ( seurojentaloon ).